Auti-Voetbalclub schiet uit startblokken

Auti-Voetbalclub Waasland is meteen overtuigend van start gegaan. Meer dan 50 jongeren waren van de partij op de eerste trainingen. Stichters Tom Steels en Koen De Corte kunnen op ex-keeper Geert De Vlieger rekenen om het A-voetbal van de grond te krijgen.

De trainingen in een nieuwe club met allemaal nieuwe gezichten zou misschien iets stroever kunnen verlopen. Maar dat was allerminst het geval voor de jongeren bij Auti-Voetbalclub Waasland. Het leek alsof ze al maandenlang met elkaar op het veld staan. “Ze voelen zich thuis, dat is duidelijk. Maar dat het van bij de eerste trainingen meteen zo goed zou lopen, daar staan we ook van te kijken”, zei oud-wielrenner Tom Steels, die samen met Koen De Corte en hun echtgenotes deze auti-voetbalclub hebben opgericht. De twee koppels zijn ouders van kinderen met autisme die dolgraag willen voetballen. Maar voor deze jongeren is dat niet vanzelfsprekend in een gewone voetbalclub. “Vele ouders en kinderen hebben al te vaak ‘nee’ gehoord bij een gewone voetbalclub. Trainers kunnen niet om met autisme of weten zich geen raad met een kind dat zich een beetje anders gedraagt. Daarom hebben onze kinderen hun eigen club nodig, met gelijkgestemde jongeren rond zich”, vertellen ze.

 

Geen competitie

“Onze kinderen hebben het in vele situaties al niet makkelijk. Hier valt de spanning van hun schouders. We gaan terug naar de basis van de sport, het pure plezier. Het element competitie valt ook weg. Ook voor de ouders is dit waardevol. We doen het voor de glimlach van onze kinderen.”

Met Auti-Voetbalclub Waasland is er een derde voetbalclub in Vlaanderen die zich richt tot jongeren met autisme, ADHD en aanverwante stoornissen. Bij Club Brugge is er ‘De Voetbalkraks’, die jongens en meisjes tussen 7 en 12 jaar de kans geeft om te voetballen. In het Waasland, in Haasdonk, is er al een auti-voetbalclub actief. United telt een 40-tal spelertjes. De oprichters van Auti-Voetbalclub Waasland willen nog een stap verder gaan. “Wij hebben niet alleen de ambitie om deze kinderen voetbalplezier te geven, maar we willen ook het A-voetbal naar een hoger niveau tillen. Als er meer clubs starten, kunnen we vriendschappelijke wedstrijden spelen en tornooien organiseren. In Nederland staat het A-voetbal al veel verder.”

Het G-voetbal, voor jongeren met een handicap, heeft al een hele evolutie doorgemaakt. Om ook het A-voetbal uit te bouwen, zet ex-keeper Geert De Vlieger als peter zijn schouders onder Auti-Voetbalclub Waasland. “De grotere voetbalclubs en de voetbalbond moeten hier een rol in spelen. Voetbal kan veel meer betekenen. Het gaat ook om de sociale rol die clubs moeten vervullen. Iedereen verdient kansen.” De stad Sint-Niklaas en de provincie hebben al een engagement beloofd, net als de Oost-Vlaamse afdeling van de voetbalbond.

Voor de spelertjes zelf telt maar één ding, en dat is voetballen. Ze zijn nu al met meer dan 50, met kinderen die tot vaak van ver buiten het Waasland naar Sinaai afzakken. Er zijn nog proeftrainingen op vrijdag 29 april en 13, 20 en 27 mei. Meer info: Auti-Voetbalclub Waasland op Facebook.